lunes, 15 de abril de 2024

Aquel enero de 2010

 


Estàvem l'any 2010, concretament al gener. En els anys que portava com a responsable d'operacions a Tarragona calia hagut de bregar amb inclemències del temps i bastants problemes d'accés a un dels nostres centres estrella: Montcaro.

Montcaro era llavors un dels centres especials de la nostra xarxa, i no ho era per la seva altura 1443 metres, sinó per les característiques especials que la seva situació generava. Estava en el final del camí del vent que baixava per la ribera de l'Ebre que juntament amb la seva proximitat de la mar i els corrents humits que es produïen generaven un microclima especial.

No en va es van recollir les dades i es van realitzar les proves de funcionament de l'únic predictor de llamps i tempestes desenvolupat en el sud d'Europa.

Però aquell gener anava a ser diferent, el dia 7 sofrim una formidable tempesta que ens va deixar congestes de més de dos metres en el cim, els centres, encara que aïllats, van continuar funcionant amb normalitat.

El dia 8 prenem la decisió d'accedir al centre i en ser impossible per carretera l'intentem per aire. A causa de la boira també ens va resultar impossible pel que el dia 9 desplacem una llevaneu amb tremuja de les quals teníem en la Seu d’Urgell per a aconseguir-lo.

Ens va costar dos dies de dur treball, però al final el dia 10 aconseguim accedir amb helicòpter i deixar l'accés net. A més d'una aventura que contar a l'hora del cafè, aquells dies ens van servir per a realitzar una sèrie de millores i per a atresorar una experiència, això és el més important, que des de llavors hem pogut desenvolupar.




Estábamos en el año 2010, concretamente en enero. En los años que llevaba como responsable de operaciones en Tarragona había que tenido que lidiar con inclemencias del tiempo y bastantes problemas de acceso a uno de nuestros centros estrella: Montcaro.

Montcaro era entonces uno de los centros especiales de nuestra red, y no lo era por su altura 1443 metros, sino por las características especiales que su situación generaba. Estaba en el final del camino del viento que bajaba por la ribera del Ebro que junto con su proximidad del mar y las corrientes húmedas que se producían generaban un microclima especial.

No en vano se recogieron los datos y se realizaron las pruebas de funcionamiento del único predictor de rayos y tormentas desarrollado en el sur de Europa.

Pero aquel enero iba a ser distinto, el día 7 sufrimos una formidable tormenta que nos dejó ventisqueros de más de dos metros en la cima, los centros, aunque aislados, siguieron funcionando con normalidad.

El día 8 tomamos la decisión de acceder al centro y al ser imposible por carretera lo intentamos por aire. Debido a la niebla también nos resultó imposible por lo que el día 9 desplazamos una quitanieves con tolva de las que teníamos en la Seo d’Urgel para conseguirlo.

Nos costó dos días de duro trabajo, pero al final el día 10 conseguimos acceder con helicóptero y dejar el acceso limpio. Además de una aventura que contar a la hora del café, aquellos días nos sirvieron para realizar una serie de mejoras y para atesorar una experiencia, esto es lo más importante, que desde entonces hemos podido desarrollar.





















No hay comentarios:

Publicar un comentario